Binnenstebuiten kubus (3)

Nog een binnenstebuiten kubus, een die wat gemakkelijker te maken is dan de vorige. De constructie lijkt op de eerste versie, en bestaat uit twee identieke delen, in dit geval een gele en een blauwe. Dit keer zonder filmpje, maar wel met een iets uitgebreider bouw- en stappenplan.

Het bouwplan voor een helft bestaat uit een rechthoek die twee keer zo lang is als breed, verdeeld in 4*8 vierkanten. De lijnen tussen de vierkanten zijn vouwen of snijlijnen. In de eerste foto hieronder zie je hoe: de dikke lijnen zijn snijlijnen, die moet je losknippen of snijden, de lichte lijnen zijn bergvouwen en de stippellijnen dalvouwen.

Door op de aangegeven plaatsen twee vierkantjes op elkaar te vouwen en vast te plakken krijg je de acht hoeken van de kubus. Je kunt nu al een kubus vouwen, maar als je hem binnenstebuiten keert, zie je dat je de helft van de zijvlakjes mist. Dat binnenstebuiten keren moet je een beetje in de vingers krijgen, maar als je alle vouwen goed hebt gaat het vrij gemakkelijk.

Tijdens het ‘doordraaien’ zie je elke vorm (zoals de kubus) twee keer langskomen, maar de zijvlakjes die de ene keer open zijn, zijn de andere keer dicht. Maak volgens hetzelfde bouwplan nog een helft, en draai die ook een paar keer binnenstebuiten. Zet tot slot de twee helften in twee bij elkaar passende vormen, en pas ze in elkaar. Dat lukte mij het gemakkelijkst met de trapvorm op de foto.